Tartósnak ígérkezik és alapjaiban változtatja meg Európát a mostani, méreteiben és összetettségében is példa nélküli menekültválság. A szíriai és az iraki konfliktus elől menekülve, 2015-ben több mint egymillióan lépték át az Európai Unió határait. Ennek következtében a kontinens a II. világháború óta nem látott menekülthullámmal küzd. Miközben az Európai Unió tagállamai egész évben megosztottak voltak a szükséges intézkedéseket illetően, Magyarország 2015 október végéig minden érintett határszakaszát lezárta, példáját pedig dominósor szerűen követték további országok.

2016-ban jóval kisebb számban, de továbbra is menekültek ezrei próbáltak meg főként Idomeninél átkelni a biztonságos Európa felé vezető úton. Az Észak-Görögország és Macedónia határán lévő görög falu az elmúlt két év európai menekültválságának egyik jelképévé vált.
Macedónia végül 2016 március 9-én zárta le határát. Hirtelen közel 15 ezer menekült találta magát a határon, tartós eső és éjszakai fagy közepette, abban a reményben, hogy a határátkelőt ismét megnyitják.

Május végén a tábort végül teljesen kiürítette a görög rendőrség.