11. CHINA INTERNATIONAL PRESS PHOTO CONTEST

Posted on ápr 21, 2015 in Hír

Móricz-Sabján Simon első díjat nyert “Sárvidék” című sorozatával a 11. China International Press Photo Contest-en, Daily Life-Stories kategóriában.

A “Sárvidék” egy személyes, hosszú távú fotóesszé:

Magyarország számos megyéjében élnek életvitelszerűen és kényszerűen földutak mellett, melyek száma elképesztően magas. Az ország útjainak mindössze 38 százalékát fedi szilárd útburkolat, ez az arány Nyugat-Európában 96 százalék és a különbség ennél is nagyobb a külterületeken. A Csongrád megyei Csanyteleken például a lakosság harmada él földutak mellett – a Tisza közelében pedig olyan a talaj, hogy esős időben mind járhatatlanná válnak. Itt is, mint sok más hasonló településen, nemhogy a mentő nem ér oda 15 percen belül egy infarktusos beteghez, ennyi idő alatt még egy traktort sem könnyű találni, amely behúzná a beteghez a rohamkocsit.

A tanyavilágok elnéptelenedése, a vidéki elvándorlás és a szegénység terjedése is jellemzi a ”Sárvidéket”. Az Európai Bizottság által kiadott adatok szerint például minden harmadik magyar, azaz 3,3 millió ember él szegénységben, ami egy 9,9 millió lakosú országban elképesztően nagy szám.

http://www.chipp.cn/2015-03/25/content_15194764.htm